Het Openbaar Ministerie verdenkt Rotterdammer Roger P., alias Piet Costa, ervan dat hij nog eens 1200 kilo cocaïne heeft binnengesmokkeld, bovenop de partijen die justitie eerder al op de aanklacht had gezet. Die gaan om in totaal zo'n 4800 kilo, die in 2015 en 2016 de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn binnengebracht.
Dat bleek maandag op een tussentijdse zitting tegen de 49-jarige P. en drie medeverdachten bij de rechtbank in Rotterdam. P. bleef in zijn cel en verscheen niet in de rechtszaal. Hij zou volgens justitie ook een mega-transport van 25.000 kilo cocaïne hebben gepland. De rechtbank bepaalde dat P. voorlopig blijft vastzitten. Het voorarrest van de drie medeverdachten schorste de rechtbank met ingang van dinsdag, onder voorwaarden. Zij worden alleen verdacht van betrokkenheid bij de smokkel in 2016.
Afgelopen vrijdag bleef P. ook weg van een zitting in het proces rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage. Justitie beschouwt P. als de opdrachtgever van de bouw en inrichting van die container en de bijbehorende 'onderwereldgevangenis'. P. staat te boek als een door de wol geverfde drugsbaron, die diepgaande conflicten met criminele rivalen zou hebben willen 'oplossen' door hen te ontvoeren, op te sluiten en te martelen, denkt justitie. In juni grepen politie en justitie in, toen er signalen kwamen dat de containers gebruikt zouden gaan worden.
De beide strafzaken tegen 'Piet Costa' zijn in een stroomversnelling geraakt door de justitiële hack van de cryptochatservice EncroChat. Door de hack kon de recherche geruime tijd live meekijken met de communicatie tussen criminelen. Dat bleek een goudmijn voor de opsporingsdiensten - EncroChat heeft inmiddels tot tal van arrestaties geleid, vooral in de drugswereld.
Inmiddels zwelt ook het aantal protesten van advocaten tegen deze uitzonderlijke opsporingsmethode aan. Volgens de raadslieden is er een met de hack een groot sleepnet uitgegooid en zonder aanziens des persoons meegekeken. Privacybelangen zijn daarmee met voeten getreden, vinden zij. De hack van EncroChat was een Frans initiatief, waaraan Nederland vervolgens via een zogeheten Joint Investigation Team (JIT) is gaan deelnemen.
P.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers uitte maandag eveneens bezwaren tegen de sleepmethode. Hij wil dat het OM "alle relevante stukken" op tafel legt, inclusief de zogeheten JIT-overeenkomst met Frankrijk, zodat getoetst kan worden of er volgens de Europese richtlijnen en regels is geopereerd.
De rechtbank spreekt zich daarover uit op 22 december.
Door: ANP